Érzelmi Erőforrás Tréningek

Blog

A harag motivál? Ha látod milyen rejtett minta táplálja, képes vagy elengedni

A harag elengedése: Ha tisztábban látod ami az, ami táplálja a haragot, mi van a hátterében, akkor könnyebb a kezelése, megoldása, elengedése. 

Figyeld azokat a helyzeteket, ami reakciót vált ki belőled: mi az ami dühít, ki az, aki semmibe vesz, ki az, aki  kihívásra késztet,  ki az, aki bizonyításra kényszerít, ki az, akinek a környezetében szorongani kezdesz, mi az, ami konfliktusokat okoz benned.

Mi is van mögötte?

A harag elengedése egy folyamat. A haragot gyakran használjuk motivációként, hogy képesek legyünk megtenni valamit, hogy képesek legyünk lépni, küzdeni, harcolni, ellenállni, bizonyítani, kihívásokra válaszolni. Fontos lenne, hogy megtanuljuk megfigyelni ezeket a helyzeteket, mert ezek bizony igen fárasztóak, és függővé tesznek bennünket.

Függővé tehetnek bennünket másoktól, ezért fontos lenne figyelni, milyen minta miatt gátolt a harag elegedése. Nem aszerint cselekszünk, amire vágyunk, amit szeretnénk, hanem a belső fájdalmaink, a belső haragunk teremt olyan helyzeteket, amivel fáradtságosan megdolgozunk. Melyek a legnagyobb “motivátorok“?

1. Az ellenállás motivál

Ha egyszer csak arra figyelsz fel, hogy már megint ellenállsz, ha folyamatosan nekifeszülsz helyzeteknek, embereknek (apának, anyának, batárodnak, főnöködnek, párodnak, egy dolgozatnak, egy munkahelyi tervnek stb.), ha képtelen vagy együttműködni másokkal, akkor téged valószínűleg az ellenállás motivál.

Tudom furcsán hangzik, de számtalanszor előfordul, hogy a belső harag ellenállásra készet bennünket. Gyakran akkor tanuljuk meg ezt a modellt, ha túl sokáig kellett valaki mellett nehéz időket megélni, akkor nem szabadulhattunk ebből a helyzetből, így ezt a túlélési mintát választja a lélek. Időszerű azonban a harag elengedése.

2. A kihívás motivál

Ha azt észleled magadon, hogy sorozatban lehetetlenül nehéz, kiszolgáltatott helyzetben találod magad, hogy onnan kiverekedd magad, hogy megküzdj a helyzettel, hogy elég lent kell legyél, ahhoz, hogy felemelkedj, akkor téged a kihívás motivál. 

Ezt a mintát akkor tanuljuk meg, ha valaki mellett sokáig nyomorultnak érzetük magunkat. Ilyenkor a kiszolgáltatott helyzetben felhalmozott neheztelés ad motivációt. Hogy változtatni tudjunk a helyzeten, a neheztelést kell önvizsgálat alá venni.

3. A harc, a küzdelem motivál

Ha azt látod magad körül, hogy már megint harcolnod kell, pedig nem tehetsz róla, ha már megint küzdelemre kényszerít valaki, mert megtámadtak és védekezned kell, akkor téged  küzdelem motivál. 

4. A bizonyítás motivál

Van egy minta, ami szintén belső motivációt generál, ha az sarkall, hogy azt kell hallanod, hallanod, valamire nem vagy képes, valamire alkalmatlan vagy. Ekkor beindul egy belső bizonyítási vágy, ami tettekre késztet, akár a lehetetlen bebizonyítására.

5.  A “ne lépj tovább” motivál

Amikor valaki megbánt, akkor bemerevedsz, megállsz, így meg tudsz pihenni. Így ezen keresztül motiválod magad, hogy ne tudj továbblépni. Furcsa? Igen. Szóval figyelj fel arra, ha szinte keresed a helyzeteket, hogy megbántsanak, mert így a haragod segítséggel tud lenni a megállásra.

A harag elengedése lehetséges, mi a megoldás?

A harag elengedése lépésekben

Erről Eckhart Tolle Új földcímű könyvében részletesen ír erről.

“A válasz meglephet! A választásod: békességet akarsz, vagy drámát? Békességet akarsz. Nem létezik olyan ember, aki ne békességet akarna. Van azonban benned valami más is, ami drámát, ami konfliktust akar. Ebben a pillanatban talán nem érzed.

Várnod kell egy helyzetre, vagy akár egy gondolatra, ami reakciót vált ki belőled: valaki ezzel-azzal megvádol; nem méltányol; betolakodik a területedre; megkérdőjelezi módszered helyességét, ahogy valamit teszel; pénzzel kapcsolatos vita támad…

Érzed-e a hatalmas erőhullámot, ami átvonul rajtad; a félelmet, amit talán a harag és az ellenségesség álarca burkol be? Hallod-e, hogy a hangod keménnyé vagy élessé, esetleg hangosabbá és néhány oktávval mélyebbé válik?

Észre tudod-e venni elméd száguldását, aminek célja, hogy megvédje álláspontját, igazoljon, támadjon, hibáztasson? Más szóval: fel tudsz-e ébredni a tudattalanság e pillanatában?

Képes vagy-e érezni, hogy van benned valami, ami háborúban áll; valami, ami azt érzi, hogy a létét fenyegetik, s ő bármi áron életben akar maradni; aminek drámára van szüksége ahhoz, hogy ily módon megerősítse ama „színházi produkcióban” játszott győzedelmes szereplői identitását?

Képes vagy-e érezni, hogy van benned valami, aminek fontosabb, hogy igaza legyen, mint hogy békesség legyen?”

Milyen testi tüneteket okoz a harag?

A máj létfontosságú szervünk, ahol gyorsan és tartósan fel tudjuk halmozni a haragot. A máj anyagcsere központ. szerepe van a vércukor szabályozásban, a méregtelenítésben, az izmok és az epe működésében,  

Boros Ildi

Blog

érzések könyv

Kommunikáció: érzések és szükségletek

Blog Kommunikáció: érzések és szükségletek Érzések könyv, könyvajánló az erőszakmentes, együttérző kommunikációról, érzésekről és erőforrásokról. Új módszertan, új nézőpont a belső és külső…
érzelmi erőforrás

Belül keresem az értékeket…

Blog Belül keresem az értékeket… 1. Miért fontos az értékesség erőforrás? Eljött a rendteremtés ideje! Első lépés, hogy meghatározd, mi a lom és…