Érzelmi Erőforrás Tréningek

Blog

Belül keresem az értékeket...

1. Miért fontos az értékesség erőforrás?

Eljött a rendteremtés ideje!

Első lépés, hogy meghatározd, mi a lom és mi az érték az életedben. Hiszen, a lomokat ki kell dobni, az értékeid meg kell őrizni. Fontos, hogy megfigyeljük és önellenőrizzük magunkat, a cselekedeteinket, az érzéseinket. Mindezt azért, hogy tisztán lássuk mi a fontos számunkra és így, a szerzett tapasztalatokat a javunkra tudjuk fordítani.

Te mit tartasz értéknek az életedben, magadban, a kapcsolataidban, a munkádban, a családban? Mi a fontos számodra?

Erre a kérdésre a válasz szubjektív és nagyon egyedi. Mert ez nézőpont kérdése, hogy ki mit lát értékesnek, vagy miben látja az értéket.

Mi az amit a valóságban te meglátsz? Mi az, amit észreveszel? Mi az amit értékelsz? Mi az, ami számodra értékes?

Például, amikor kinézel egy ablakon, akkor mit látsz? A kilátást nézed, vagy a maszatos ablakot? Amikor magadba nézel mit látsz, egy szeletét az életednek vagy az egészet?

Szedd össze egy listába, amit te értékesnek gondolsz az életedben!

Azután vizsgáld meg, hogy amiket értékelsz, azok külső vagy belső dolgok. Minden, ami te vagy, ami belőled jön az belső (a humorod,értékrendszer, a gondolkodásod, az érzékelésed, a bölcsességed, a türelmed, a fizikai alakod, a szemed stb.) és külső dolgok alatt pedig minden tárgyi jellegű dolgokat értek, (ami materiális szimbólum, autó, márka, nyaralás, smink, pénz, jövedelem, partner,  stb.).

Abban az esetben, ha több külső értéket találtál, ami fontos neked, az megmutatja, hogy merre is kell a mérleg nyelvét átbillenteni.

Gondold végig, hogy mennyire keresed kívül az értékeket? A külső dolgok ugyanis nem férnek hozzá a lélekhez. Egy jó kis vásárlási vérengzés jó érzéssel tölthet el, de sajnos nem hosszú életű az eredmény. Azok ideig óráig, talán a megszerzés pillanatáig adnak örömet. Azután pedig újra indulhat a küzdelem valami újabb dolog elérésére, amitől olykor a boldogságunkat tesszük függővé.  Kapcsolódj a bensődhöz, a belső felfogásodhoz, a belső értékeidhez.

Amikor van egyfajta belülről jövő értékesség érzetünk akkor az kihat a külső körülményeinkre, kapcsolatainkra, a munka és karrier életterületeinkre. Gondolj csak bele, ha azt érzed belülről, hogy értékes vagy, akkor jobban kiállsz magadért, mindenféle rosszérzés nélkül szabod meg az árát a tudásodnak, a munkádnak mert tudod, hogy mindaz, amit adsz az értékes és fontos.

2. Mit tehetsz?

Mérlegelj

Figyeld, monitorozd és önellenőrizz mi az ami neked jó, fontos és elengedhetetlen. Arra hallgass ami belülről jön. Ismételd a lista megírását addig, amíg kristály tisztává válik milyen értékek fontosak benned, a kapcsolataidban, a munkádban és más életterületeiden..

Gyakorold, hogyan kerülhetsz önmagadhoz közelebb, és hogyan értékelheted a saját értékességedet.

 • Gondold végig, kinek és mikor hitted el, hogy kevesebbet érsz, vagy kevésbé vagy fontos?

Kérlek írd le kinek és mikor hitted ezt el, milyen élethelyzetben? Miért hiszel ebben? Miben segít ez téged, ha elhiszed kevésbé vagy értékes mint Mancika, Rozika vagy bárki más?

 • Azonosulás

Az amikor valaki megsért téged és az érzelmileg rosszul érint, fáj akkor az azér olyan kellemetlen és fájó mert megtörtént azzal a mondjuk bélyeggel, sértéssel való azonosulás. Vagy azért hitted el és azonosultál vele mert te magad is igaznak véled az, vagy mert annyira sokszor hallottad, hogy elhitted. Esetleg olyan ember mondta, akit szeretsz és eszed ágában sem volt ebben őt megkérdőjelezni.

Most pedig te döntesz meddig akarsz az “értéktelenség”, a “nem vagyok elég jó” mocsarában ragadni?

Mielőtt elengednéd ezt nézd meg miben segített téged, hogy eddig ebben hittél? Eltakart esetleg egy még erősebb félelmet, mondjuk a sikerességről való félelmet, vagy rámutatott arra hogy nem is tudod mit jelent maga a siker? Gyűjtsd össze milyen haszna volt ennek a hiedelemnek az életedben?

 • Összehasonlítás kérdése

Amikor másokhoz mérjük magunkat akkor pont arról vesszük le a fókuszunkat, hogy mennyit hol és miben fejlődünk. Magunkhoz képest. Nem pedig másokhoz képest. Ez pedig nagy különbség.

Amikor azt figyeled, hogy honnan indultál és most hol tartasz a terveid megvalósítását illetően, akkor látod a lépéseidet, az erőfeszítésedet, azokat a helyzeteket amelyekben lehet jól jönne egy kis segítség.

Amikor másokhoz méred magad (másokhoz viszonyítva értékeled magad), akkor az esetek többségében kudarcokra, kisebbrendűségi érzésre, értéktelenségre, hogy mit csinál más jobban, miben sikeresebb, miben jobb mint te. Itt veszik el a lényeg, mert ha erre figyelsz, akkor képtelenség jól érezni magad a bőrödben, képtelenség elhinni, hogy értékes vagy.

 • “Azzá válsz, amiben hiszel, nem pedig azzá, amit gondolsz, vagy amire vágysz.” – Oprah Winfrey

Amikor már eleged van az önszabotálásból, az sikeresség elutasításából, a kishitűségből és az áldozati szerep tudatosságból akkor használd a következő pozitív állításokat/kijelentéseket az értékesség tudatosságod áthangolásához.

Olvasd, halld meg ezeket a szavakat és érezd a mondatokat. Vizsgáld meg mindegyiket, egyesével, hogy hogyan érzel miközben felolvasod hangosan. Figyeld milyen érzéseket hoznak fel benned?

Bártmit is érzel legyen az könnyed, vagy nehéz, elfogadással teli vagy ellenállással terhelt, csak figyeld. Figyeld magadat kívülről, egyfajta megfigyelő szerepből. Minden érzésnek van létjogosultsága. Ez van most, de az nem azt jelenti, hogy ez nem változhat.

Akár jegyzeteld le amit érzel. Ezután pedig azt is, hogy miért érzel így!

Majd ismételd el a kövekezőket mondatokat behelyettesítve a tanulságokkal.

Most már látom és megértem magam, hogy eddig miért éreztem azt, hogy ………………………….…………., mert…………………………………………………………………

Köszönöm a tapasztalatot amit kaptam, és a mai naptól elhiszem, hogy ………………………. (helyettesítsd be a belső megerősítéseket az értékességért ↓).

3. Belső megerősítések az értékességért

 • Lehetséges pozitívan értékelni azt aki vagyok.
 • Megengedem, hogy meglássam az értékeimet.
 • Tudom, hogy sok minden értékes bennem.
 • Biztonságos látni magamban az értékeimet.
 • Értékes vagyok, attól függetlenül, hogy ki mit mond.
 • Megengedem, hogy értékeljem a saját utam.
 • Az életem értékes.
 • Látom és értékelem a belső erőm.
 • Büszke vagyok magamra és mindarra amit elértem, az eredményeimre.
 • Elismerem magam. Elismerem az értékeimet, az eredményeimet.

Amikor ezeket a feladatokat csinálod, kérlek légy türelmes és kedves magaddal. Meglátni magunkban az értéket az egy tanulási folyamat. Napról napra több és több értéket fogsz felfedezni magadban ha gyakorolsz!

Kérdéseidet szívesen vesszük ha elküldöd nekünk és még több feladatot találsz a zárt facebook csoportunkban is. Oda is várunk szeretettel!

Kőszegi Mónika

Blog

érzelmi erőforrás

Belül keresem az értékeket…

Blog Belül keresem az értékeket… 1. Miért fontos az értékesség erőforrás? Eljött a rendteremtés ideje! Első lépés, hogy meghatározd, mi a lom és…