Érzelmi Erőforrás Tréningek

Blog

Bizalom nélkül félszárnyú madár vagy... és nem tudsz repülni

Miért fontos a bizalom erőforrás?  A bizalom az egyik legalapvetőbb erőforrásunk. Bizalommal lenni magam és mások iránt, ez mindent meghatároz. Alapvető belső iránymutató, ami teljes mértékben meghatározza a kapcsolatainkat, és a kapcsolódásainkat.

A bizalom különlegessége sokakban távolságot teremt a kapcsolatokban. Meghatározza a közelséget és a távolságot, amit fenntartunk másokkal és persze önmagunkkal szemben is.

Gyakran inkább távol tartom magamtól a többieket, mert félek újra sérülhetek. A sérülések emléknyomai nehézségként húzhatnak le, az is lehet, hogy rá van bilincselve a kezedre, a lábadra, a hátadra, a derekadra. Nehezékek ezek, amiket inkább vonszolsz, inkább húzod, mintsem hogy, megszabadulj tőlük.

Ezek a nehezékek akadályozzák, hogy meg tudjam ölelni, hogy képes legyek közel engedni azokat, akiket szeretek. Pedig szeretek. A szeretetképességem soha nem tűnik el. Csak védekezem.

Talán ez a legerősebb és egyben az egyik legsérülékenyebb lecke számunkra.

Ám mi van, ha nem engedem magamhoz közel az embereket? Sőt mi történik akkor, ha magamat sem engedem közel saját magamhoz?

Magányra ítélem az életemet.  magány fájdalma fog áramlani bennem. Ez azonban nem okoz túl sok örömet okozni ott belül.

Hogyan? Szeretettel tölt el bennünket a számunkra kedves emberekkel tölteni az időt, megosztani az élményeket. Kapcsolatban vagyunk, kapcsolatokban élünk, ez táplál, épít, fejleszt bennünket.

1.Miért nem szabadulunk meg a nehezékektől?

Számos ok lehet a háttérben. Mindegy mi ez az ok, ha izgatni kezd, hogy ezzel a témával foglalkozz, vagy ha már szinte megbénulsz a belső bizalmatlanságtól, ha kapaszkodókat keresel, a folyamatban akkor is bánj magaddal szeretettel.

Lehet, olyan régóta vonszolod a nehezékeidet, hogy ez vált természetessé. Így válik természetessé a nehezékekkel lavírozni, belenyugodni, meghajtani a fejed a súlyok előtt, meggörnyedni, átadni magad a magadra hagyatottság érzésnek. És addig hagyod olyan természetessé válni, amíg észre sem veszed. Képesek vagyunk akár be is csapni magunkat, képesek vagyunk hazudni akár folyamatosan önmagunknak, és elhitetjük magunkkal, hogy már nem is lehet másképp.

Pedig lehet másképp. Hogyan? Végezd el ezt a gyakorlatod.

TIPPEK:

Gondold át ki az, akiben nem bízol. Kinél jelenik meg a vészcsengő? Miért?

  –  Mi történne, ha újra bizalmat adnál? Írd le, mi az a legrosszabb dolog, ami megtörténhet, ha újra bízni kezdesz, ha újra bizalmat adsz? Szóval mi is történet? És ha ez megtörtént, mi jöhet még, mi törtéhet ezután? És ezután?

Megvan a végső ok? Ami után már nem tudsz megfogalmazni több félelmet. Már tisztán látod, mi van a bizalmatlanságod mélyén. Milyen érzés ezt látnod? Fontos ez a fájdalom még? Van még dolgod vele?

2.Hogyan tudnék újra bízni?

Na ettől a mondattól sokaknak jön a libabőr. Akarjuk is, meg nem is. Mámorosan hívogató, hogy újra tudjunk teljesen bízni, és azt gondoljuk, megbocsátottunk, és mindent megtettünk a dolgok rendbehozataláért.

Belülről azonban elindul egy borzongás, ami kicsap a bőrön, felüti a fejét, megjelenik és jelzi, hogy belül valami nagyon nem komfortos. Nem komfortos, mert belül ellenállás van.

A szervek és az érzelem összecsap, ami a megjelenő borzongásban jelenik meg. Még nem tudjuk mi ez. Agyban eldöntöttük, hogy újra bízunk, hogy újra bizalmat adunk, hogy újra bizalommal fordulunk valaki felé. Ám belül az ellenállás mocorog és zavar keletkezik.

Zavar, ami apróságnak tűnik. Figyeljünk az apróságokra, mert ezek iránymutatóak lehetnek

TIPPEK:

    • Gondold át ki az, akiben nem bízol. Kinél jelenik meg a vészcsengő? Miért? Mi történne, ha újra bizalmat adnál? Írd le, mi az a legrosszabb dolog, ami megtörténhet, ha újra bízni kezdesz, ha újra bizalmat adsz? Szóval mi is történet? És ha ez megtörtént, mi jöhet még, mi törtéhet ezután? És ezután? Megvan a végső ok? Ami után már nem tudsz megfogalmazni több félelmet. Már tisztán látod, mi van a bizalmatlanságod mélyén. Milyen érzés ezt látnod? Fontos ez a fájdalom még? Van még dolgod vele?
    • Kik irritálnak? Nézd meg a téged körülvevő embereket. Először írj egy listát. Válaszd ki azt három embert, aki most a legjobban irritál.  Írd le, miért irritálnak ezek az emberek. Most vizsgáld meg, van-e közös elem a listáidon. Mit üzennek a közös elemek számodra?  Most vizsgáld meg, hogy Te ezekkel a témákkal irritálsz-e valaki. Írj ezekről a füzetedbe.

Hogyan építheted fel a bizalmat? Első lépés ehhez, bízni önmagamban. Ezt fontos megtanulnod, a legelső és legfontosabb lecke, amit maradéktalanul el kell sajátítanod, mert bizalom nélkül félszárnyű madár vagy, nem tudsz repülni. Márpedig repülni akarsz. Tudom. Szeretnél rátalálni a határtalanságra.

Boros Ildi

Blog

érzelmi erőforrás

Belül keresem az értékeket…

Blog Belül keresem az értékeket… 1. Miért fontos az értékesség erőforrás? Eljött a rendteremtés ideje! Első lépés, hogy meghatározd, mi a lom és…
érzések könyv

Kommunikáció: érzések és szükségletek

Blog Kommunikáció: érzések és szükségletek Érzések könyv, könyvajánló az erőszakmentes, együttérző kommunikációról, érzésekről és erőforrásokról. Új módszertan, új nézőpont a belső és külső…