Érzelmi Erőforrás Tréningek

Blog

A harmónia, azaz összhangban lenni, amikor a dolgok a helyükön vannak

A harmónia jelentése, avagy mikor vannak a dolgok a helyükön? Amikor érzed, hogy a harmónia körbevesz. A harmónia nem tökéletes nyugalmat jelent, hanem olyan belső összhangot, ahol a dolgok a helyükön vannak. Az összhang belülről erősít, tartást ad, szavak nélkül, és anélkül, hogy felhívná magára a figyelmet.

Ott belül érzed, a lelked mélyén, hogy megtalálhatod, elég csak oda eljutnod.

Na jó, de hogyan?

1.Harmóniában önmagammal

Elfogadni a harmóniát

Furcsa gondolatok jelentek meg bennem, ahogyan elkezdtem ezt a bejegyzést írni. Furcsaság, mert hatalmas ellentmondást érzékeltem. Elfogadni a harmóniát nem mindig könnyű. Pedig az biztos, hogy belül mindenki erre vágyik.

Mégis benne tartjuk magukat a bizonytalanságban, akár évekre is. Milyen jó lenne a harmonikus kiegyensúlyozottságot átélni, amikor teljesen elborít a bizonytalanság. Milyen jó lenne, ha ez venne körül, amikor kibillensz az egyensúlyodból.

És természetesen csodálatos lenne megtartani, megőrizni.

A harmónia jelentése, hogy első lépésként önmagaddal kerülj kapcsolatba, elfogadva a saját természeted, olyannak amilyen.

Mit tehetsz?

Azokat a pontokat kell megtalálnod, amelyek kibillentenek.

Először kezd el figyelni az életed, a hétköznapjaid, akár készítsd jegyzeteket, arról, ami kibillent. Szóval légy figyelemmel önmagadra. Látnod kell pontosabban, tudnod kell, hol vannak a gyengébb pontjaid.

Ha ezeket feloldod, megerősíted, akkor lehetőséget teremtesz önmagadnak, hogy harmónia vegyen körül.

2.Harmóniában a szüleiddel

Na ez egy igazán komoly téma. MINDENKINEK. Hiszen a legelső harmonikus vagy bizonytalanság élményünket már a fogantatás pillanatában megéljük. A méhen belüli időszak is tele lehet összhanggal az édesanyáddal, édesapáddal vagy kapcsolódási fájdalmakkal, értetlenséggel, tehetetlenséggel.

Majd a születés követően tőlük tanuljuk a legalapvetőbb mintákat, hogyan is kell élnünk, hogyan teremthetünk harmóniát magunkban és a környezetünkben.

  3.Harmóniában a terveimmel

  Mi lehet itt zsákutca?

  Céltervezés, vizualizációs tábla stb. Ez egy igen népszerű téma mostanában, és olyannak tüntetik fel, mint a bölcsek kövét. Nagyon fontos persze a tervezés és a vizualizáció, ám figyelni kell a zsákutcákra, a tévutakra is.

  Addig jó, hogy fogalmazd meg. Ez fontos. Ám nem mindegy, milyen célt választasz magadnak.

  Fontos, hogy olyan célt válassz, ami veled van harmóniában. Amit nem azért választasz, hogy megfelelj valakinek (anyának, apának, párodnak…). Amit a szívedből választasz. Amire, ha rágondolsz, már mosolyogsz. Ami annyira hív, hogy máris tele van örömmel. A harmónia jelentése ez is.

  Majd következik, hogy vizualizáld minden nap, készíts hozzá vizualizációs táblát. Ez sem baj, ez is segíthet neked.

  De, fontos tudnod, hogy még nem vagy kész. Ha lemarad a cselekvés, a konkrét lépések, ha nem kezdesz bele a megvalósításba, lépésről lépésre, akkor valószínűleg hiába végzed a vizualizációs gyakorlatokat. Mert azt hiszed elég a karosszékben ülve várni, hogy beteljesüljön a célod. Nem igazán elég. Bizonyos esetekben elég lehet, de az legtöbbször fontos lépned, cselekedned, tenni a célokért.

  Hogyan támogathatod ezt a harmóniával?

  Amikor harmóniát szeretnél teremteni, akkor érdemes elvégezni a következő gyakorlatkat.

  TIPPEK:

   • Hunyd le a szemed és vegyél öt mély lélegzetet. Most gondolj vissza a gyermekkorodra, és nézd végig, idézd fel, hogyan teremtettek harmóniát a szüleid. Szempontok: Figyelj minden kis apróságra, a környezetre, a házra, a lakásra, ahol éltetek. Hogyan beszéltek hozzád, hogyan beszéltek egymáshoz, hogyan mutatták ki a szeretetüket. Hogyan adtak szeretetet? Klassz ajándékokkal, meleg szavakkal, ráfordított idővel, öleléssel, simogatással? Hogyan fogadták a szeretetet? Milyen pozitív dolgokat mondtak egymásról, amikor a másik nem volt jelen? Írd le a tpasztalataidat.

  A saját életed: Most vizsgáld meg, hogy hogyan tudnád a saját kapcsolataidat még jobbá tenni a szülőktől látott minták alapján. Alkalmazod ezeket? Hogyan? Írj ezekről a füzetedben.

   • Hunyd le a szemed és vegyél öt mély lélegzetet. Írj egy listát. Miről? Az utóbbi öt évben, mikor billentél ki, mikor omlott össze az életed, mikor nem voltál összhangban önmagaddal. Gondold át és készítsd egy leltárt. Majd válaszd ki azt a hármat, ami még mindig nyomaszt, amit a legerősebbnek érzel. Most vizsgáld meg egyenként az elemeket. Mi volt a pozitív hozadéka a veled történteknek? Fogalmazd meg és írd le ezeket. Ha szükséges egyéni üléseken segítővel feldolgozhatod, ami még feljön.
   • Írj fel három olyan célt magadnak, amit most fontosnak érzel, amit szeretnél megvalósítani. Most vedd elő az első célt. Hunyd be a szemed, vegyél három mély lélegzetet, és most gondolj erre a célra. Elég csak rágondolni, nem kell vizualizálnod, színesítened. Most figyeld meg a tested, különösen a szíved reakcióit. Figyelj befelé, és nézd meg, hogy erre a célra gondolva megnyílik a szíved, valamelyik testrészed, vagy bezárulsz. Melyik célra nyílt meg a szíved, mit jelent ez számodra? Írj erről a füzetedbe.

  A gyakorlatok lehetőséget adnak többféle megközelítási módra, első lépésként elindítanak a nyugalom irányába. Az irányt fontos tartani, ha szükséges kérj segítséget.

  Összegzésként, a harmóni ajelentése csupán ennyi: a dolgok akkor vannak a helyükön, ha a helyükre teszed. Ha kapcsolódsz önmagadhoz, a generációs pozitív eredményekhez és a saját szívedhez.

  Tisztítsd az utat a belső harmónia megteremtéséért.

  Boros Ildi

  Blog

  érzelmi erőforrás

  Belül keresem az értékeket…

  Blog Belül keresem az értékeket… 1. Miért fontos az értékesség erőforrás? Eljött a rendteremtés ideje! Első lépés, hogy meghatározd, mi a lom és…